Hoe een paard jou kan spiegelen

Zodra ik de bak in stap, zie ik een lichte trilling in het lijf van het paard. Ik probeer nergens aan te denken. Geen goed, geen fout. Heel langzaam draait het paard zich om en komt met gebogen hoofd op me af. Ze staat nu naast me. Ineens voel ik haar neus zachtjes tegen mijn buik aan. Daar blijft het. Precies de plek waar nooit iemand zal groeien, wordt overladen met liefde. 

Paardenspiegelen, ook bekend als equine-assisted therapy of coaching, is een unieke en effectieve vorm van coaching voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Deze methode maakt gebruik van de interactie met paarden om mensen inzicht te geven in hun gedrag, emoties en gedachtenpatronen.

Haarfijne spiegeling van het paard

Paarden, van nature sensitieve dieren, zijn in staat subtiele signalen en emoties van mensen op te pikken en hierop te reageren. De reacties van het paard op de uiting van het innerlijk van een persoon, bieden waardevolle feedback over iemands non-verbale communicatie of innerlijke staat van zijn.

De paardenspiegelsessie vindt plaats in een veilige omgeving waarin het paard en jij een ontmoeting met elkaar hebben. Dit kan zich afspelen op afstand of met aanraking. Het paard maakt, op zijn eigen manier, contact met je en reageert op wat hij voelt en waarneemt bij jou. Dat is dezelfde manier waarop hij dat doet in de natuur: hij scant zijn omgeving en neemt de toestand van andere paarden uit zijn kudde waar.

Omdat het paard zowel een vluchtdier is als in een kudde leeft, is hij gewend om op zijn omgeving te letten en alert te zijn op gevaar. Hij is zich bewust van wat zich om hem heen afspeelt door ook een zeer intens contact te hebben met de andere dieren uit zijn leefgroep.

De uitdrukking van jouw gemoedstoestand

Bij het spiegelen kan het paard vele houdingen aannemen in zijn contact met jou. Zo kan hij allerlei beschermende posities innemen die bijvoorbeeld een merrie ook bij haar veulen kan doen. Daarnaast kan het paard communiceren met de oren, ogen en lippen waarbij zeer veel verschillende gezichtsuitdrukkingen waarneembaar zijn. Een paard heeft veel gezichtsspieren en kan, net als een mens en een aap, door middel van de oog-, neus- en oorspieren zijn gemoedstoestand tot uitdrukking brengen in zijn gezicht.

Het paard kan ook andere signalen afgeven die iets zeggen over de gemoedstoestand van jou. Dat kan bijvoorbeeld zijn: zwaaien met de staart, trillen met de huid, gaan plassen of mesten, uitschachten van de penis, geeuwen, snuffelen, hinniken, en de manier waarop hij zich beweegt door de ruimte en de richting waarin. De begeleider ziet en bespreekt met jou welke uitdrukkingen het paard tijdens jouw sessie vertoont.

Wanneer ik de bak instap, komt het paard naar me toelopen. Hij geeft me, met zijn neus, een korte stoot tegen mijn borst. Ik voel geen pijn, maar ik voel wel een intentie. De vertaling van deze aanraking is helemaal raak: ik ben me niet bewust van mijn eigen benadering naar mensen. Ik ben veel meer zichtbaar en direct voor mensen dan ik zelf in de gaten heb. Een haarfijne spiegeling waar ik heel veel aan heb.

Paarden kunnen enorme troost bieden

De interactie met het paard kan een kalmerend effect op je hebben. Paarden kunnen pijnlijke lichaamsdelen aanwijzen of enorme troost bieden door hun aanraking of aanwezigheid. Hij reageert op jou in het hier en nu, op wat jij uitstraalt of bij je draagt. Het paard reageert op subtiele signalen, zoals lichaamstaal en emoties, die voor mensen vaak onzichtbaar zijn. Hiermee biedt het directe feedback. Zo kan het voorkomen dat het paard door zijn houding iets laat zien over een emotie die je bij je draagt door bijvoorbeeld het verlies van een geliefd persoon of levenssituatie.

Veel mensen denken dat als ze niet praten over wat ze hebben meegemaakt, het ook niet voelbaar is. Een sessie paardenspiegelen kan soms duidelijk maken dat ook ‘dat wat geen woorden krijgt’ in de uitstraling of houding waarneembaar is.

Het paard reageert op je zoals een paard dat in de natuur in de kudde zou doen. Daarbij is er geen enkel oordeel of gevoel van afwijzing aan de orde bij het paard, in tegenstelling tot hoe wij mensen met elkaar omgaan of hoe wij als individuen over onszelf vaak een oordeel hebben.

Daar sta ik, samen met paard Felix in de cirkel. Hij komt naar me toe en begint me aan de zijkant te onderzoeken. Als een hond betast en besnuffelt hij mijn hele lichaam, zachtjes tegen me aanduwend. ‘Loop maar een beetje rond,’ zegt de begeleider. Hij loopt gezellig met me mee, blijft geïnteresseerd. In de nabespreking krijg ik deze feedback: ‘Hij is nieuwsgierig naar wie je vanbinnen bent, dat verberg je goed, maar hij wil er graag meer van weten.’ Of ik dat herken… Het is het begin van mezelf openen en ontdekken. 

Bij paardenspiegelen wordt de unieke sensitiviteit van paarden benut om mensen in contact te brengen met groeien en helen.

Wil je jezelf laten lezen door een paard? Dan kun je deelnemen aan een dag Paardenspiegelen. Meer informatie vind je op www.tjongeroog.nl. 

Uit Nieuwetijds Magazine 23 april  2024 via deze link