Herstel van harmonie
Tjongeroog, centrum voor persoonlijke ontwikkeling wil een ‘lichtplek’ zijn in Nijeberkoop, waar mensen zowel persoonlijk als professioneel kunnen groeien. Mede-oprichters Hein Mannaerts en Anton Looij richten zich op bewustwording en persoonlijke ontwikkeling, waarbij communicatie, privé en in de werkomgeving een centrale rol spelen.
Door middel van diverse trainingen leren ze mensen om met liefde, respect en gelijkwaardigheid om te gaan met zichzelf en anderen, zowel in hun privéleven als op de werkvloer. Hun missie is om mensen te helpen gelukkiger en bewuster door het leven te gaan, door betere communicatie en samenwerking te bevorderen, zowel in persoonlijke relaties als in professionele omgevingen.
Godefrida
Looij vertelt hoe Tjongeroog is ontstaan. „Het begon allemaal in Rotterdam Noord, waar Godefrida Hoogenraad een grote praktijk runde als psycholoog-therapeut. De drukte in de stad deed haar besluiten te verhuizen naar een rustiger omgeving in de natuur. Zo ontstond de praktijk in Oudehorne in 2010.” Samen met Mannaerts, Looij en andere trainers gaf Hoogenraad daar trainingen. Na haar overlijden in 2018 besloten de trainers om het werk voort te zetten, met de oprichting van de vrijwilligersorganisatie stichting Tjongeroog als gevolg.
In 2023 verhuisde het centrum naar Nijeberkoop. „We geven trainingen waarbij bewustzijn en gevoel centraal staan”, legt Looij uit. „Het gaat erom wat je meemaakt en wat er precies gebeurt en hoe je daar dieper op in kunt gaan. We willen mensen helpen om inzicht te krijgen in hun leven en daar verdieping aan te geven.”
Het doel van de trainingen bij Tjongeroog is om mensen te helpen zichzelf en hun gevoelens beter te begrijpen en gelukkiger te worden. Volgens Looij is het belangrijk dat deelnemers leren om integer en oprecht naar zichzelf te kijken. „Veel mensen hebben een negatief beeld over zichzelf, vaak al van jongs af aan. Het is moeilijk om dat te veranderen. In een groep, waar deelnemers met elkaar praten en respect tonen, lukt dat wel. De insteek van alle trainingen is: hoe ga je met mensen om en hoe word je gelukkiger in je eigen leven?”
Mannaerts vult aan: „De belangrijkste impact die we willen maken, is dat mensen leren bruggen te slaan, naar zichzelf en naar anderen. Dat geeft een gevoel van kracht, blijheid en kameraadschap. Uiteindelijk is ons doel dat mensen gelukkig worden met zichzelf.”
Een van de belangrijkste trainingen die Hein geeft, is ‘Mens & Werk’. Die training richt zich op problemen op de werkvloer, of je nu werknemer of leidinggevende bent. De focus ligt op communicatie en gelijkwaardigheid. „In deze tijd komen mensen steeds vaker in conflict op het werk”, vertelt Mannaerts. „Werknemers doen dan hun werk omdat ze moeten, maar zonder inspiratie of enthousiasme. Dat werkt niet. Wij helpen mensen om beter te communiceren en conflicten op te lossen.” Een voorbeeld dat Mannaerts aanhaalt, is het succes van de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens de Olympische Spelen. „In plaats van straffen en kritiek, werkten ze dit keer samen als een team. Iedereen deed waar zij goed in was en dat bracht succes. Dat is precies wat we ook in de training proberen te bereiken: samenwerken vanuit respect en gelijkwaardigheid.”
In de trainingen bij Tjongeroog wordt veel aandacht besteed aan het belang van gevoelens en het geven van feedback. Mannaerts legt uit dat feedback geven niet betekent dat je de ander vertelt wat hij of zij verkeerd doet, maar dat je deelt wat het effect van iemands gedrag op jou is. „Het gaat er niet om verwijten te maken, maar om inzicht te geven. We leren mensen ook hoe ze op een geweldloze manier kunnen communiceren, waarbij ze rekening houden met elkaars belangen.”
Hij benadrukt dat veel mensen de vaardigheid missen om op een goede manier het gesprek aan te gaan. „Ze willen wel praten, maar weten niet hoe. Daarom oefenen we dit in de groep. We leren mensen om te luisteren, te voelen en te begrijpen waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. Dat helpt om misverstanden te voorkomen en conflicten op te lossen.
Rust vinden
Met hun trainingen willen Looij en Mannaerts bijdragen aan een betere wereld. Ze zien Tjongeroog als een ‘lichtplek’, een plek waar mensen naartoe kunnen komen om rust te vinden, zichzelf te ontdekken en te groeien. Door middel van trainingen, maar ook allerlei activiteiten, zoals samen werken in de tuin of de winterzonnewende. „In de westerse wereld zijn we ver afgedreven van de natuur” zegt Looij. „We hebben weinig respect voor de aarde en haar grondstoffen. Bij Tjongeroog proberen we mensen weer in contact te brengen met de natuur en de schoonheid ervan te laten zien.” De kracht van Tjongeroog ligt volgens de beide zeventig-plussers in de combinatie van persoonlijke groei, bewustwording en het herstel van harmonie. „Zowel in jezelf als in de wereld om je heen.”
Het bovenstaande interview door Susan van Weeperen werd geplaatst op 14 november 2024 in de Nieuwe Ooststellingwerver.
Een tijdelijke link naar het originele artikel staat hier.