Voordracht Open Dag Tjongeroog 2023

Transformatie en verbinding – Tjongeroog Lichtplek

Welkom bij Stichting Tjongeroog. 
Ons motto is: Vind jezelf, verken je horizon.

Vind jezelf …
Hoe vind je jezelf? Tjongeroog gelooft dat ieder mens uniek is.
Dat het de bedoeling van het leven is dat ieder steeds meer zijn eigenheid ervaart en zijn talenten inzet.

Wij mensen strijden veel met onszelf. Vaak ervaren we angst; om niet goed genoeg te zijn, om tekort te komen, angst om dood te gaan. We passen ons aan, ‘zo hoort het’. Dat is heel begrijpelijk.
Maar dat is niet jouw wáre stem, niet je werkelijke zelf.
Luister naar de stem van je ziel.

Het is mogelijk om angst en oordelen over onszelf te verminderen. En ja te zeggen tegen jezelf, all-in. Je bent goed zoals je bent. 
Fouten maken mag. Je hoeft niet perfect te zijn.

Door het vrijmaken van oude oordelen en angsten over jezelf gaat jouw innerlijke krachtbron sterker stralen. Je voelt vrijheid en vreugde. Meer energie komt tot je beschikking. 
Dat is wat jij en ik kunnen verwerkelijken.

… verken je horizon
Het tweede deel van het motto van Tjongeroog is: verken je horizon. 
Hoezo? Voor meer perspectief, inzicht en zin in je leven. 
Ik kan de ander niet veranderen, maar wel mijzelf.

Als ik mijzelf steeds meer leer kennen, groeit mijn helderheid en creativiteit. 
Hoe dan? Door het denken in dienst te stellen van je gevoel en intuïtie. Denk er niet teveel over na, maar voel vanuit je hart. 
Je hart wéét het. De taal zegt dat zo mooi: ‘als je diep in mijn hart kijkt’, ‘mijn hartewens is …’. Luister naar de fluistering in je hart!

Gedachten doen ertoe. Gedachten kunnen ons opbeuren of ons in een spiraal naar beneden werken. Dat heeft effect. Je hebt de keuze om sombere negatieve gedachten te vervangen en een andere bril op te zetten.

Onderschat niet de kracht van onze positieve intenties en focus. 
De wet van het leven is dat het gelijke het gelijke aantrekt. Als je handelt vanuit liefde en lichtkracht, dan ontmoet je dat zelf ook steeds vaker. Jouw energie vermenigvuldigt zich in de wereld. Een multiplier. Zo verken je jouw horizon steeds verder.

De ziel is nooit uitgeleerd
‘Een leven lang leren’ klopt hierbij ook: de ziel is nooit uitgeleerd. 
Steeds opnieuw brengt het leven nieuwe situaties en uitdagingen. 
Ze vragen dat jij je talenten inzet. Pijn of onzekerheid onder ogen ziet. Je kan kiezen voor je ondernemende kant; niet blijven vastzitten in ‘och arme ik’. Je krijgt inzicht in situaties en bijbehorende gevoelens. Zo kan je het meest kwalitatieve antwoord geven.

Over dankbaarheid
Is dat glas halfleeg of halfvol? Dankbaarheid is een groot goed. Ook in diepste verdriet en moeilijkheid zijn er dingen om dankbaar voor te zijn. Die te bedenken, helpt. Dankbaarheid verandert je stemming en energiekleur en heeft effect op jouzelf én je omgeving.

Ons levenspad: verbinding 
Eigenlijk is het heel eenvoudig, we hebben zelf onze bagage al bij ons. Daarbij krijgen we hulp onderweg. Ik noem er twee: vriendschap en tekens.

i) Vriendschap is een rode draad. Leg je focus op verbinding. Kameraadschap. De ware vriend zegt respectvol plus én min. 
Samen weven we het levenstapijt. We zijn verbonden met elkaar. 
Elk een onderdeel van een groter bewustzijn.

ii) En we hebben helpers in de andere wereld. Zij sturen ons kleine boodschappen. Stel je open voor de mogelijkheid van een teken via een dier, vogel, bijzonder getal, een droom. Er gebeurt zoveel meer in het universum dan wij weten.

Ons levenspad: transformatie
Of je nu wilt of niet: transformatie is onvermijdelijk als je opgroeit en bloeit tot de meest krachtige versie van jezelf. Het leven is groei. Kijk naar de natuur. Verandering is het enige wat echt constant is. Herinner je de schoonheid en vreugde van de seizoenen in je leven. Niets valt voor niets weg. 

Het is belangrijk om mee te bewegen met dit transformatieproces in je leven.

Vertrouw op de kracht van je eigenheid, heb moed om los te laten wat oud is, en te proeven van wat nieuw is. Stap uit je comfortzone, doe het, durf de stap te nemen. Het nodigt uit nieuwsgierig te zijn naar waar jouw pad jou brengt. Ga het gewoon eens proberen. Zeg tegen jezelf: waarom eigenlijk niet? Zo leer je jezelf beter kennen en doe je een nieuwe ervaring op: verken je horizon.

Over Stichting Tjongeroog
Tjongeroog biedt tal van activiteiten en ook de SENSE training voor gevoel en bewustzijn.

Allemaal tools voor onderweg.
Plek van samenkomst, in contact met de natuur, hier in het pand TjongerLicht.

Tjongeroog ziet ieder mens als uniek. We willen een ontmoetingsplek zijn voor zoekers en vinders van de eigen lichtbron. De wereld heeft dit nodig.

Maar vooral: het is de uitnodiging om jouw lichtvlam brandende houden en te versterken. Dat geeft levensgeluk, energie, kracht, creativiteit en een lach.

Ebba Hester Hoogenraad
Tjongeroog op TjongerLicht
19 augustus 2023