Spiegelen met paarden

Paarden oordelen niet en vinden niets goed of fout. Paarden voelen mee. Daardoor helpen zij mensen. Onder veilige, deskundige begeleiding leg je contact met het paard, dat jou kan laten zien hoe het werkelijk met je is op dat moment.
Een groepje nieuwsgierige deelnemers, misschien teamgenoten of collega’s uit een bedrijf, bevindt zich in de overdekte manege. Een mooie ruin staat rustig te kijken. Rodinde Hoogenraad, dierenarts, acupuncturist en manueel therapeut voor paarden, onderhoudt het contact met het paard. Rodinde en Ineke Bijloo nemen alle reacties van dier en mens in zich op. Een voor een leggen de deelnemers contact met het dier.
De avond tevoren hebben de deelnemers met elkaar kennisgemaakt en gehoord hoe paarden intuïtief en liefdevol op mensen reageren. Een paard weerspiegelt onze lichaamstaal en uitstraling omdat hij jou en mij ziet als groepsgenoot. Als kuddedier voelt hij zich verantwoordelijk. Wat het paard waarneemt, geeft het door aan de andere kuddeleden door gedrag te spiegelen. Zonder oordeel vertelt het paard daardoor wat iemand bij zich draagt of uitstraalt.
Het blijkt te kloppen: telkens als een deelnemer voorzichtig de bak in de manege betreedt, laat het dier door lichaamshouding iets anders zien, soms heel verrassend. Rodinde verduidelijkt dit waar nodig.

 

Na een hele ochtend ‘paardenspiegelen’ volgt een lunch en daarna een nabespreking met Ineke en Rodinde waar ook plaats is voor alle waarnemingen van de deelnemers. Aan bod komt de vraag, wat de reactie van het paard zegt in relatie tot jouw specifieke situatie. Zo krijg je inzicht en helderheid over de diepere betekenis van de boodschap die het paard speciaal aan jou wilde geven. Het is heel zinvolle zelfkennis en functionele informatie voor mensen die deze training in teamverband doen.

Een praktijkervaring
“Ik sta met het paard in de rijhal. Het dier lijkt besluiteloos vlak bij me te blijven staan. Dan keert zij zich af en loopt zo ver mogelijk weg naar een hoek van de zaal waar zij demonstratief naar buiten gaat staan kijken. Zo kom ik erachter dat ik onrust en twijfel bij me draag. Ik kan dat wel plaatsen, al wist ik niet dat het zo sterk bij me aanwezig was. Het is bijzonder om dit zo oordeelloos terug te krijgen. Dit helpt om mijzelf reëler te zien en te begrijpen. Door de nabespreking kreeg ik nog meer inzicht.”

Locatie

Nijeberkoop en Vinkega - nadere informatie bij inschrijving

Datum

30-04-2022 - 01-05-2022
Verlopen!

Tijd

20:00 - 18:00

Kosten

€160,00
Rodinde Hoogenraad

Organisator

Rodinde Hoogenraad
Website
https://tjongeroog.nl/rodinde-hoogenraad/

Andere Organisatoren