Oordeelloos communiceren

Hoe kun je in een conflict communiceren zonder aanpassing of zonder je standpunt los te laten? Als je weet wat de ander van jou wil en jij ook zegt wat jij van de ander verwacht, is er altijd een opening.

Elkaar verkeerd begrijpen of interpreteren is aan de orde van de dag. Soms zit in een ogenschijnlijk vriendelijke vraag een onuitgesproken oordeel verpakt. Is hier een oplossing voor?

Als je op je afweer gaat letten, zul je merken dat je vrij snel een mening hebt over de ander in een ontmoeting; vaak onuitgesproken. Het is nuttig deze onbewuste afwijzende reacties bij jezelf te doorzien en te parkeren. Als je zonder waardeoordeel of defensief gedrag kunt werken, krijg je meer de beschikking over je eigen wil. Je kunt jezelf steviger positioneren. Dan ontstaat er ruimte voor evenwichtig, gelijkwaardig contact.

In de training leer je los te komen van je emotie van dat moment, zoals ergernis of angst. Ook leer je om de ander goed aan te horen en je in te leven en toch je eigen wens duidelijk te uiten. We oefenen dit in groepszittingen en in individuele contacten, naar keuze met meegebrachte eigen situaties of met bestaande praktijkvoorbeelden.

Waar gaat het bijvoorbeeld over? Over conflicten op de werkvloer of met de baas, een negatief beoordelingsgesprek of een ruzie met een vriend, een pijnlijke situatie in een relatie, wrijving met een familielid. In ‘Oordeelloos communiceren’ leer je om je mening te geven en tegelijkertijd het contact te bewaren met je gesprekspartner. Je leert je gevoelens en je belangen uit te spreken, vrij van oordeel, interpretatie of verwijt. Door open te luisteren zul je ook de gevoelens en belangen van de ander ontdekken.

In deze tweedaagse workshop heb je veel gelegenheid te oefenen.

Oordeelloos communiceren geeft een merkbaar verschil!

Geen evenementen gevonden!